Brainstorming: 3 metody, jak odhalit vlastní budoucnost

Přidal: Adam Benkovič, 5. 7. 2017

Každý chce žít svůj život. Všichni toužíme, aby se nám plnila naše přání a cíle a naše budoucnost byla taková, jakou si ji představujeme. O to v životě usilujeme. Lze tedy říci, že naše vize, tedy reálná a ideální představa našeho života ve vzdálenější budoucnosti, je jedno z oken, kterými můžeme pohlédnout do naší skutečné budoucnosti. Do budoucnosti, ve které chceme žít; a smyslem Salmonda je, aby tomu tak také bylo.

Vizi také nezbytně potřebujete, pokud se chcete opravdu posunout kupředu v osobním rozvoji. A nikdo jiný ji za vás vytvořit nemůže. „Tak se posaďte a rychle mi řekněte, jak bude vypadat váš život za 15 let.” Koho by podobná otázka nezaskočila? V zaskočení se budoucnost plánuje jen složitě, navíc minimálně první verzi vize byste měli promyslet v soukromí bez ovlivnění dalšími lidmi. Nultá rada tedy zní: najděte si na vizi čas a klid

Co když chybí inspirace? Pro tyto situace je tu tento článek. Pro dnešek jsme vybrali tři metody, které vám pomohou najít nové myšlenky a pohledy, které by jinak při tvorbě vize mohly uniknout. A nyní již vzhůru do budoucnosti!

Poznámka autora: vizi, její tvorbě, obecné práci s ní a také dílčím částem vize v Salmondu jsme věnovali články „Co je osobní vize a které 3 kroky k ní vedou?” a  „Proč jsou v Salmondu 4 vize a jak s nimi nejlépe pracovat”.

1. metoda: Mávnutí kouzelným proutkem

V noci se stalo něco mimořádného. Během vašeho hlubokého spánku vás navštívila víla a s úsměvem provedla jednoduché kouzlo. Splnila všechna vaše přání. Vy se ráno probouzíte do nového světa, o kouzle však nic netušíte. Co je první věc, které si všimnete a uvědomíte si, že je něco jinak?

Nechte stranou finance, obavy, rizika či omezené možnosti, jde o magický svět.

Jak vypadá váš životní styl? Jak strávíte svůj den? A další dny? S kterými lidmi? Budete na něčem pracovat? Jakým zájmům se budete věnovat? Jak se budete cítit? Jak budete trávit čas, když právě nebude nikdo okolo? A co budete v takovém světě plánovat na další roky?

2. metoda: Cesta do budoucnosti a zpět

Představte si, že jste se přesunuli do budoucnosti a popisujete svůj spokojený život svým vnoučatům. Nebo třeba nadšenému životopisci, který chce zmapovat váš život. Či komukoli jinému – podstatné je, že má o vás upřímný zájem a vy se můžete vyjádřit naprosto otevřeně.

Jaký život popisujete? Co chcete na takovém místě říkat? Jak vypadal váš osobní či pracovní život v průběhu let? Zkuste postupovat po desetiletích zpět v čase a v každém bodě se zastavit a svůj život více popsat.

3. metoda: Otázky

Třetí metoda není tak imaginativní, přináší tedy jiný přístup a výborně při ní využijete poznatky ze sebepoznání v Salmondu. Jednoduše odpovězte na následující otázky (počty odpovědí nejsou zavazující).

  • Kterých 7 činností vás nejvíce motivuje?
  • Kterých 5 hodnot je pro vás nejdůležitějších?
  • Je nějaký pracovní cíl, kterého si opravdu přejete dosáhnout, aby vaše práce dávala smysl?
  • Představte si, že už nemusíte pracovat. Jak budete trávit svůj den?
  • Čeho byste opravdu litovali, kdybyste to v životě nestihli udělat, vidět, zažít?
  • Co považujete za své životní úspěchy?
  • Jaké slabé stránky u vás lidé zmínili? Jaké slabé stránky u sebe vnímáte vy?
  • Jaké silné stránky vám lidé pochválili? Jaké silné stránky u sebe vnímáte vy?
  • Co se chcete naučit? Je něco, v čem se chcete rozvíjet?


Toť vše. Příjemné hledání vize přeje Salmondo!


Už znáte smysl svého života? Byl vám článek v něčem přínosný, nebo se vám nelíbil? Chtěli byste něco sdělit autorovi? Napište na adam (zavináč) salmondo.cz, nebo do komentářů na Facebooku.