Co je osobní vize a které 3 kroky k ní vedou?

Přidal: Adam Benkovič, 5. 7. 2017

Kdy se nám osobní vize vyplatí a kdy ji přímo potřebujeme? Vize je hodnotná vždy, chceme-li opravdu pokročit v osobním rozvoji. Je to klíčová součást našeho plánu, která nám umožňuje:
  • uspořádat si myšlenky (při její tvorbě i kdykoli později)
  • motivovat se lépe než jen dočasnými cíli
  • udržet správný směr


S vizí (a celým osobním plánem) je to jako s mapou – můžeme ji úspěšně využít, když máme dostatek času a energie. Koneckonců, slavný citát Steva Jobse zní: „Pokud se vám něco skvělého podaří, měli byste pokračovat a udělat něco dalšího úžasného, ne se dlouho zdržovat na místě. Jen přijít na to, co je to další.” Moment úspěchu se však hodí vychutnat a kdy jindy si dopřát více volnosti? Dobré časy jsou každopádně vhodný čas pro tvorbu vize. Jako s mapou, okamžiky, kdy vizi skutečně potřebujeme, jsou ty, kdy „jde do tuhého”. 


Co je vlastně vize?

Obecně obraz, představa. Osobní vize je shrnutím toho, jakou si přejeme a vidíme vlastní budoucnost. Zmínil jsem též pojem osobní plán – tím v Salmondu označujeme spojení osobní vize a cílů, kterým se věnujeme v dalším článku. Definovat vizi můžeme také jejími vlastnostmi.


Jaká by vize měla být?

  • ideální – formulujte ji tak, aby představovala vaši budoucnost, jakou si ji vy skutečně přejete
  • reálná – měla by být ambiciozní, ale zároveň uskutečnitelná – jinak by nebyla motivací
  • osobní – to znamená také, že forma je na vás – v Salmondu vám žádnou nepředepisujeme
  • dlouhodobá – vize je orientována na vzdálenější budoucnost, typicky spíše 5 let a více
  • stabilní – vizi můžete průběžně korigovat, ale pro svoji dlouhodobost by neměla obsahovat krátkodobé cíle


Jaká by vize neměla být?

  • příliš konkrétní – konkrétní budou cíle, vize by měla být obecnější – více směr a představa než přesný popis

Poznámka autora: dílčím částem vize v Salmondu jsme věnovali článek „Proč jsou v Salmondu 4 vize a jak s nimi nejlépe pracovat” a cílům (včetně metody SMART), jejichž stanovení na vizi přirozeně navazuje, se věnuje „Vizi mám. Jak naformulovat cíle, abych je plnil?”.

Které kroky k vizi vedou?


1. krok – sebepoznání

Než začnete plánovat, musíte zmapovat sebe a situaci. Měli byste se zamyslet nad hodnotami, které jsou pro vás důležité, svojí motivací, osobností, silnými a slabými stránkami, životními příležitostmi a množstvím dalších aspektů. V Salmondu k sebepoznání slouží speciální kapitola a námi připravený průvodce, který vás tímto procesem provede.


2. krok – brainstorming

Následně je dobré se na chvíli uvolnit a nechat mozek přijít s různými nápady a inspirací, jak vizi pojmout a co by v ní mělo určitě být. Brainstormingu a technikám používaným v koučinkové a terapeutické praxi, jsme věnovali zvláštní článek – Brainstorming: 3 metody, jak odhalit vlastní budoucnost.


3. krok – tvorba vize

Jakmile máte potřebné informace i nápady, můžete začít psát. Ideální je nejprve vytvořit koncept, do kterého promítnete své představy spontánněji a po několika dnech se k němu vrátit a zpřesnit jej. K vizi se pravidelně vracejte i v budoucnu – jednak pro její samotný účel, jednak pro její doplnění a další upřesnění. Stabilizující myšlence vize lépe odpovídá její pravidelná, třeba půlroční, „revize” než nahrazení úplně novou.


Kotvení

Pro mnohé k vizi patří také kotvení – tedy spojení vize s reálným objektem, s kterým si ji mohou asociovat a pomocí kterého připomínat. Může jím být přívěsek, kámen, těžítko, nebo třeba tetování.

Ještě originálnější je spojit vizi třeba s písní, básní či kupříkladu obrazem, který na jejím základě vytvoříte. Máte-li oblíbený citát či hudební skladbu, můžete je zahrnout rovněž přímo do vize – bude pak ještě osobnější a lépe si ji vybavíte.

Toť vše. Příjemnou formulaci vize přeje Salmondo!


Už máte osobní vizi? Byl vám článek v něčem přínosný, nebo se vám nelíbil? Chtěli byste něco sdělit autorovi? Napište mi na adam (zavináč) salmondo.cz, nebo do komentářů na Facebooku.