Vydělal v roce 2022 víc absolvent práva, ekonomie, nebo sportu?

Přidal: Tibor Kučera, 14. 11. 2017

Ačkoli výši vašeho budoucího platu nemůžete přesně předvídat, není na škodu zjistit, s čím můžete po dokončení univerzity počítat. Druhá největší česká vysoká škola, Masarykova univerzita, každoročně uveřejňuje výsledky průzkumu mezi svými absolventy ohledně jejich nástupních platů. Jak tedy poslední výsledky vypadají?


Graf z průzkumu MU: Nástupní výdělky respondentů v prvním zaměstnání přepočtené na plný úvazek podle fakult
Legenda ke grafu:  fakulty: FI – informatiky, LF - lékařská, ESF - ekonomicko-správní, MU - univerzita celkově, FSS - sociálních studií, FSpS - sportovních studií, PrF - právnická, PdF - pedagogická, PřF - přírodovědecká, FF - filozofická

Nejlépe jsou na tom, zřejmě podle očekávání, absolventi informatiky. Jejich uváděný průměrný nástupní plat převyšuje 60 tisíc korun. Je však potřeba zmínit, že slovo „nástupní”, je zde nutné brát s rezervou. Právě informatika je jeden z oborů, kde firmy velmi aktivně hledají vhodné zaměstnance již během studia.   Tito studenti pak často u daného zaměstnavatele zůstávají i po absolvování VŠ.

Na druhém konci žebříčku jsou absolventi humanitních oborů - filozofické fakulty a fakulty sociálních studií. Právě tyto fakulty mají nejvyšší zastoupení absolventů v neziskovém sektoru, což může být důvodem toho, proč jsou jejich nástupní platy nižší. 

O plat se nebojte...

Pokud se rozhodujete mezi více směry studia, je tento průzkum poměrně uklidňující. Rozdíly v nástupních platech (pohledem mediánu) ostatních fakult už se vejdou do 6 tisíc korun. Což sice není málo, na druhou stranu v přepočtu na čistou mzdu to už tak velký rozdíl není. Výjimku ještě tvoří lékařská fakulta, jejíž průměrný nástupní plat je o 10 tisíc vyšší než plat filozofické fakulty.

Pokud tedy nejste srdcem filozof, nemusíte mít strach, že budete kamarádům po ukončení školy jejich plat závidět (pokud ovšem nemáte za kamarády samé ajťáky :-)). Růst platu v průběhu kariéry je již věcí druhou. Ten je již každopádně do velké míry ovlivněn vašimi schopnosti a nabytými zkušenostmi, oproti nástupnímu platu, který je startovací pozicí, na níž většina z nás zkrátka musí začít.

Komu rostou nástupní mzdy nejrychleji?

Kromě aktuálního průzkumu Masarykova univerzita také nabízí srovnání tempa růstu nástupních platů za posledních 10 let. Podle tohoto srovnání rostou nejrychleji informatikům - jsou vyšší o 234 %. Podobně skvěle jsou na tom také lékaři a absolventi sportovky - těm se nástupní platy také více než zdvojnásobily. Ostatní fakulty se pohybují mezi růstem 144 - 186 %, což je také velmi významný růst, který věříme bude nadále pokračovat. Nejpomaleji platy rostou absolventům ekonomicko správní fakulty, průměrný plat jim stoupl o 10 tisíc Kč (to je nárůst o 144 %).

V článku o nejčastějších chybách při výběru VŠ jsme jako jednu z chyb zmiňovali to, že se studenti často rozhodují pouze na základě platu a prestiže daného oboru. Jedním dechem je ale zároveň nutné říct, že požadovaný příjem je důležitý faktor, který by každý při volbě studia a kariéry měl zohlednit. I proto jsme v Salmondu vytvořili Finanční plánovač, který vám na základě vašeho životního stylu pomůže spočítat, jaké měsíční náklady můžete v budoucnu očekávat. Můžete si ho v rámci Salmonda zdarma vyzkoušet.

Celý průzkum Masarykovy univerzity si můžete přečíst zde.