Kam na střední školu? 3 užitečné tipy, jak na to

Přidal: Tibor Kučera, 26. 1. 2024

Volba kam na střední školu je jedním z prvních opravdu zásadních životních rozhodnutí každého z nás. Protože většina lidí okolo 14. let ještě nemá mnoho pracovních zkušeností a jasnou představu, čemu by se chtěli věnovat, je toto rozhodování často velmi náročné a stresující. Často to dopadne tak, že se rozhodujeme například podle toho, kam jdou naši kamarádi, nebo co dělají lidé v našem okolí (nejčastěji rodiče). Ale ani kamarádi, ani rodiče nejste vy a tento způsob může vést k tomu, že svého rozhodnutí budete později litovat. Připravili jsme proto několik tipů, které vám mohou s rozhodováním kam na střední školu pomoci. Jak tedy na to?

1, Sebepoznání jako klíč kam na střední školu

Tím nejdůležitějším, čím je potřeba začít při rozhodování kam na střední školu, je důkladně poznat sám sebe. To znamená: znát svoje silné stránky (co mi jde), osobnost (jaký/á jsem, zájmy, hodnoty (na čem mi záleží), co mě přirozeně baví a motivuje. Je řada způsobů, jak je možné tyto věci zjistit. Tou nejjednodušší cestou je zkrátka o nich přemýšlet, všímat si, jak se při různých aktivitách cítím a mluvit o tom se svým okolím - rodinou, kamarády, učiteli a podobně. Můžete se jich například zeptat, v čem si myslí, že jste dobří a jaké jsou vaše silné stránky.

Budete tak postupně přicházet na to, co jsou směry, které vás opravdu zajímají, jaké jsou vaše přednosti a k čemu můžete mít vhodné předpoklady. Ideálním způsobem je, pokud si budete tyto zjištění někam zaznamenávat, abyste se k nim mohli vracet. Můžete si například jednoduše do mobilu zapisovat, když se vám něco povedlo, když vás něco hodně bavilo (nebo naopak nebavilo), když jste uspěli ve škole, při soutěži nebo co o vás ostatní řekli, když jste se jich ptali.

Další možností je využití testů. Dobrý test, který pomáhá s rozhodnutím kam na střední školu, vám pomůže odhalit vaše silné stránky a a zájmy a doporučí profese a studijní směry, které by pro vás mohly být vhodné. Příkladem takového testu kam na střední je například test v rámci projektu Kam ze základky.

2, Zjistěte své možnosti

Nyní byste měli mít o trochu jasnější představu sami o sobě a o tom, čemu byste se v budoucnu možná chtěli věnovat (nebo aspoň víte, čemu byste se věnovat nechtěli). Dalším krokem je zjistit, jaké profese těmto vašim představám odpovídají, a jakou střední školu potřebujete. Nejlepším začátkem je opět probrat to, co jste o sobě zjistili a co chcete, se svým okolím - rodina, známí a učitelé mají více pracovních zkušeností a mohou vás nasměrovat správným směrem. Na každé škole je také učitel, který má na starosti kariérové poradenství a je tu od toho, aby s vámi vaše představy probral a pomohl vám se různých profesích a nabídkách škol zorientovat.

Pokud rádi zkoušíte nové věci, můžete také zkusit využít rad umělé inteligence (například Chat GPT, Copilot a jiné). Prostě jí sepiště, co jste o sobě zjistili a popovídejte si o tom, co by vám poradila. Odpovědi samozřejmě berte s rezervou, ale jako inspirace může tento způsob pomoci.

Když víte, jaký druh střední školy chcete studovat, máte už skoro vyhráno. Nyní stačí vybrat tu nejlepší možnou ve vašem okolí. Ideálním způsobem je jednak prostudovat web školy, navštívit burzu nebo veletrh škol, kde se škola prezentuje, zajít na den otevřených dveří. Nejlepší informace ale získáte od studentů, kteří tam už chodí. Zkuste zjistit, jestli nějaké neznáte a pořádně je vyzpovídejte. Na SŠ budete trávit většinu svého času několik dalších let, takže strávit nějaký čas nad výběrem kam na střední školu se vám rozhodně vyplatí (věřte mi). Tématu volby konkrétní školy jsme se více věnovali také v článku 5 chyb při výběru SŠ.

3, Zkuste se nestresovat

Jasně, lehce se to říká. Rozhodnutí kam na střední školu vypadá hrozivě. Je dobré si ale uvědomit, že nejde o život (ani zdaleka). I pokud zjistíte, že jste nevybrali nejlépe nebo v průběhu studia zjistíte, že vás zajímá něco jiného, není takový problém školu změnit. Nebo ji vystudovat věnovat se tomu, čemu chcete. Koneckonců, 50% lidí v ČR vůbec nepracuje ve vystudovaném oboru, takže to není nic neobvyklého.

Navíc za několik let od nástupu na střední může svět vypadat docela jinak - vznikne řada nových profesích, o kterých ještě vůbec nevíme, natož aby nás na ně ve škole dokázali připravit. Je naprosto normální, že během studia SŠ budete dále zjišťovat, co je pro vás to pravé. Pravděpodobně to budete zjišťovat i potom, co školu opustíte.

Je proto nesmírně důležité znát především sám/sama sebe. Tedy znát své silné stránky, zájmy, hodnoty atd. Pokud budete své rozhodnutí (nejen o tom, kam na střední školu) stavět na těchto informacích, máte velmi dobré vyhlídky, že budete spokojení a úspěšní, ať už se budete věnovat čemukoliv.

Tip: Pokud stále nevíte, jak začít, podívejte se na náš projekt Kam ze základky. Najdete v něm test kam na střední školu. Jedná se o test talentů, silných stránek a zájmů, který vám pomůže lépe se poznat a najít vhodné směry SŠ studia.