Ze školní praxe přímo na HPP

Přidal: Tibor Kučera, 22. 6. 2018

Pokud nevíte, jak se dostat k práci v oboru, který studujete, zkuste školní praxe. A ještě než začnete hledat, jestli něco takového váš obor nabízí, přečtěte si rozhovor s Jájou, knihovnicí která díky systému praxí pracuje v Moravské zemské knihovně.

Tibor Kučera

Kdo je Jája (oficiálně Jaroslava) Dvořáková
vášnivá ornitoložka, ekolog, sluníčko a tmel všech pracovních týmů a taky knihovnice. Do Brna přišla právě kvůli studiu knihovnictví z Českých Budějovic. Ráda maluje a vyrábí náušnice. A v srpnu ji nejspíš potkáte jako poutníka na Svatojakubské cestě do Santiaga.


Jak se ti povedlo získat práci na plný úvazek rovnou po praxi?

Byla to vlastně tak trochu náhoda. V posledním ročníku na vysoké jsem si chtěla vyzkoušet práci v nějaké větší knihovně a tak jsem si zapsala předmět Praxe a stáže. V průběhu mojí praxe se uvolnilo jedno místo, které mi rovnou nabídli.

Váhala jsi nebo jsi hned věděla, že to vezmeš?

Neváhala jsem. Byla jsem strašně ráda, že mám práci v oboru a ještě k tomu v druhé nejdůležitější knihovně u nás (Moravská zemská knihovna v Brně). Prostě paráda.

Co všechno sis během praxe vyzkoušela?

Asi tak polovina praxe byla klasické poznávací kolečko. Prošla jsem si všechna oddělení, abych věděla, jak to tam chodí. Během toho jsem pomáhala s dílčími úkoly. Zbytek praxe jsem absolvovala v oddělení vývoje. Tam jsem se věnovala identifikaci a popisu jednotlivých dokumentů podle knihovnických pravidel.

Pracuješ ve stejném oddělení, nebo ses přesunula k jiným činnostem?

Už pracuju na jiné pozici. Přesunula jsem se do oddělení Public relations, teď přejmenované na Výstavní a prezentační referát. V podstatě moje práce zahrnuje propagaci a koordinaci akcí knihovny, jako jsou výstavy a přednášky. A taky mám na starost komunikaci se čtenáři a uživateli knihovny.

Bylo něco, co ses musela sama naučit, protože jsi to nutně potřebovala k práci?

Se zaučením mi hodně pomohli kolegové. Co se týče samostudia, potřebovala jsem se naučit pracovat s různými grafickými programy. A v poslední době přemýšlím o tom, že bych se naučila něco málo z programování. Takže se asi porozhlídnu po nějakém online kurzu.

MZK
MZK

Zdroj: FB MZK: https://www.facebook.com/mzk.cz/?fref=ts


Zkombinovat práci a školu není jen tak...

Full time práce a škola, psaní diplomky to muselo být náročné. Jak sis v tomhle období organizovala čas? Využívala jsi nějaké techniky k organizaci práce?

Na zkoušky jsem se učila o víkendech. Diplomovou práci jsem taky psala po víkendech a během dovolené. Žádné studijní volno jsem z práce neměla. Bylo to velmi náročné. Poslední dva měsíce na studia jsem jen chodila do práce, učila se a psala diplomovou práci. Takže na nějaké plánování a kreativní techniky mi nezbyl čas. Jedinou výhodou bylo, že jsem pracovala v knihovně a všechny zdroje jsem měla tzv. po ruce.

Jak jsi odpočívala mezi prací a školou?

Popravdě, moc jsem neodpočívala. Veškerou dovolenou jsem využila na dokončení školy, takže na psaní diplomky a pak učení na státnice. Dokonce i všechny seriály šly stranou.

Co tě na osmihodinové práci 5 dní v týdnu nejvíce překvapilo?

Na své pozici nemám pevně danou pracovní dobu. Obvykle ale pracuji 6 až 12 hodin denně a většinou večer. Hodně to záleží na tom, co je zrovna potřeba udělat. Práce je víc, když se připravují různé veletrhy, konference nebo kulturní a vzdělávací akce. Velkou nevýhodou je právě ta pracovní nepravidelnost. Mám neuspořádaný biorytmus, nepravidelný spánek, různou pracovní dobu, občas se i zapomenu naobědvat.

Autor rozhovoru: Andrea Prokopová