Jak vypadají Scio testy OSP pro rok 2022/2023?

Přidal: Tibor Kučera, 4. 12. 2017

Test Obecných studijních předpokladů bude letos vypadat jinak. Autoři se rozhodli, oproti předešlým rokům, snížit počet oddílů i otázek. Jak tedy budou nové testy vypadat a co to pro studenty znamená?

Zůstává rozdělení oddílů na dva:

  • Verbální oddíl

Úlohy v této části mají za cíl otestovat schopnost práce s jazykem, porozumění delším textům a argumentaci a vyžadují jak pečlivou analýzu textů, tak kritickou práci s textem jako celkem. Na celý oddíl s 33 otázkami je stanoveno 35 minut.

  • Analytický oddíl

Úlohy v tomto oddílu ověřují schopnost práce s informacemi, schopnost pracovat s kvantitativními údaji a orientaci v daných podmínkách a schopnost vyvozování z nich závěry. Na tento oddíl, který má opět 33 otázek, je však tentokrát stanoveno 50 minut.

Užitečný přehled fakult, které přijímají na základě této srovnávací zkoušky, najdete na webu scio.cz, kde jsou uvedeny i termíny, v rámci kterých se zkoušky konají (jsou v rozmezí od prosince do května 2023). Zkoušku lze absolvovat online (přičemž je pro kontrolu nahrávána) či prezenčně na různých místech ČR a SR.

Všechny úlohy nově obsahují pouze čtyři nabízené odpovědi. Pro dosažení dobrého výsledku stále není nutné odpovědět na všechny otázky - zhruba polovina správných odpovědí značí průměrný výsledek. Stejné zůstává i pravidlo, že zkoušku můžete opakovat a započítává se váš nejlepší výsledek.

Jde stále o národní srovnávací test studijních předpokladů. Jeho záměrem je co možná nejvíce spravedlivě ověřit základní dovednosti a schopnosti pro úspěšné vysokoškolské studium nehledě na to, jak kvalitní SŠ daný student absolvoval (nejde o test znalostí, ale kompetencí). Typově jsou úlohy stále stejné jako v minulých letech. 

Co se týče přípravy na test, nic zásadního by se tedy měnit nemělo a rozhodně nemusí ti, kteří budou test opakovat, zoufat, že je jim loňská příprava k ničemu. Jestli tedy testy OSP budou pro studenty snazší než minulé, uvidíme až po prvních výsledcích. Pořád ale bude platit, že kdo se na test dobře připraví, nemusí se ho obávat. Nejlepším způsobem, jak se na test připravit, je si jej zkoušet nanečisto. Testy z minulých zkoušek a ukázky zdarma najdete přímo na webu společnosti Scio, stejně jako placené kurzy a cvičebnice. Na základní informace o testu Obecných studijních předpokladů a tipy pro jeho zvládnutí se můžete podívat v dalším článku.


My pevně věříme, že uvedené změny přispějí k tomu, abyste v testu uspěli a dostali jste se na vysněnou školu. A pokud ještě nevíte, která to bude, vyzkoušejte Salmondo a odhalte studijní obory, které nejlépe sedí vaší osobnosti.
 

Více o Salmondu