Bude z něho doktor? 5 tipů, jak pomoci dítěti s volbou kariéry

Přidal: Tibor Kučera, 4. 10. 2017

Studium a budoucí profese dětí je pro naprostou většinu českých rodičů důležité téma. Vyplývá to z průzkumu Nadace Kooperativa, podle které pouze jedna čtvrtina rodičů nechává rozhodnutí o budoucnosti čistě na svých potomcích. To je stejně jako procento vysokoškolsky vzdělaných rodičů, kteří ze svého potomka chtějí mít lékaře.

Jak jsou na tom z pohledu rodičů ostatní povolání? (zdroj: www.ceskarodinazije.cz)
Představy o budoucí kariéře dětí


Je to špatně?

Je to normální. Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší, zároveň jej nejlépe zná a chce mu ve složité situaci výběru studia a potažmo budoucího povolání co nejvíce pomoci. Často rodiče dokáží vypozorovat nadání a zápal potomka pro určité aktivity a díky tomu ho nasměrovat vhodným směrem. Někdy tomu však tak není, a rodiče své děti z různých důvodů nutí do oborů či profesí, které nemají nic společného s životní dráhou, ve které by dítě mohlo být šťastné.


Jak pomoci?

Pokud chcete svému dítěti při výběru ideální kariéry opravdu pomoci, máme pro vás 5 tipů, na co se můžete zaměřit.

  • Začněte u sebe a buďte k sobě upřímní. Pokud si myslíte, že pro svého potomka znáte ideální studijní obor a profesi, zkuste se zamyslet, kvůli čemu to tak je. Jde o to, že je nyní práce v oboru dobře finančně ohodnocená? Jde o povolání s dlouhou tradicí ve vaší rodině? Nebo jde o profesi, o které jste vždy snili pro sebe? Myslete na to, že každý je jiný a nejde o vás, ale o vaše dítě a o to, aby bylo v životě spokojené a mělo práci, která bude naplňovat je.
  • Zkuste jim pomoci najít to, co je skutečně zajímá. Bavte se s potomkem o jeho zájmech a o tom, proč je daná činnost či školní předmět baví. Pomozte mu zkoušet nové věci a aktivity. A především ho podpořte v tom, z čeho má radost a co ho baví.
  • Pomozte jim povolání či obor lépe poznat. Pokud už dítě samo představu má, pomozte mu poznat, co taková práce obnáší, jaké jsou její výhody a úskalí. Pokud máte tu možnost, pomozte dětem domluvit praxi nebo brigádu v daném oboru.
  • Nebuďte negativní. I když se vám důvody pro výběr studijního oboru nezdají správné nebo dítě své rozhodnutí často mění, diskutujte a podpořte potomka v přemýšlení o sobě a své budoucnosti.
  • Konzultujte s odborníky. Na středních školách jsou výchovní poradci, existují pedagogicko-psychologické poradny či kariérní centra, kam můžete s potomkem zajít a a kde může svoji budoucnost probrat se specializovaným psychologem a lépe si ujasnit své myšlenky či najít podporu pro své rozhodnutí.

Pokud chcete svého potomka ve volbě navazujícího studia a profesního směřování smysluplně podpořit, doporučujeme prozkoumat projekt Kam ze základky, který jsme připravili společně se školním systémem Bakaláři. Díky naší unikátní testovací metodě zjistí váš potomek své silné stránky a talenty, zájmy či ve kterých studijních oborech se může dobře uplatnit a budou jej bavit a naplňovat.

Více o projektu