Pomodoro – pořádek po Italsku!

Přidal: Tibor Kučera, 18. 10. 2017

Pokud jste hledali funkční pomůcku pro organizaci času, našli jste ji právě teď. Pomodoro je nástroj, který pomůže s koncentrací a budete díky němu mít přehled, kolik nad jednotlivými úkoly trávíte času. Užitečný je ale i při plánování a určitě stojí za vyzkoušení. Před téměř 30 lety s ním přišel Francesco Cirillo, který vycházel z myšlenky, že časté přestávky podporují duševní čilost.

Jak na to?

Postup je jednoduchý:
  1. Sestavte si seznam úkolů, na kterých chcete pracovat.
  2. Nastavte si časovač na 25 minut. Využít můžete kuchyňskou minutku, nebo jednu z aplikací, které najdete níže. Interval 25 minut je přiměřeně dlouhý pro soustředěnou práci a zároveň vás příliš nevyčerpá.
  3. Na jednom úkolu pracujete celých 25 minut. Intenzivně a soustředěně.
  4. Až uslyšíte signál časovače, dejte si 5 minut pauzu. Přestávky můžete využít jakkoli. Vhodné jsou všechny činnosti co nejvíce odlišné těm, které plníme v rámci plánu. Pohyb zařazený mezi intelektuální práci je pro efektivitu to nejlepší. Mozek přepne kontext, oči si odpočinou, tělo se protáhne.
  5. Po krátké přestávce přejdete k dalšímu úkolu nebo pokračujte tam, kde jste přestali v uplynulém cyklu (pokud jste úkol nestihli celý).
  6. Po čtyřech blocích je vhodné udělat si delší přestávku. Nejméně 15 minut. Pokud je to možné, dejte si pauzu 30-60 minut.
Poté se vraťte k druhému bodu a cyklus opakujte podle vašich možností.

Možná sami zjistíte, že Pomodoro metoda nemusí být úplně vhodná pro některé kreativní činnosti, které potřebují určité flow a souvislý čas, jako například skládání hudby nebo některé grafické práce. Určitě to ale není pravidlem – pro kreativní práci obecně je Pomodoro naopak velmi vhodné, neboť přestávky přinášejí nové tvořivé impulzy.


Tipy na aplikace

Milovníkům offline světa stačí klasická minutka nebo stopky a kus papíru. Pro fanoušky aplikací potom doporučujeme tyto online nástroje, které s touto metodou pracují.

Eggtimer
to je minimalismus na druhou. Na obrazovce se vám odpočítává čas 25 minut a to je jediná informace. Nic víc se v rámci této služby nastavit nedá. Na druhou stranu je velkou výhodou, že díky tomu ničím neruší.


Moosti
je už o něco vybavenější. Umožňuje nastavení časových bloků v rozmezí 10 až 60 minut. Stejně tak si můžete nastavit krátké i dlouhé přestávky. Podporuje notifikace a můžete si změnit barvu prostředí na vaši oblíbenou. Juch!


TomatoTimer
vypadá jako dokonalý kompromis mezi funkčností a minimalismem. Nástroj podporuje notifikace, výběr alarmu i nastavení jeho hlasitosti. Vybírat můžete z krátkých a dlouhých pauz.


Autor: Andrea Prokopová
úvodní foto: Luca Mascaro, flickr.com