Kam pro dobrou praxi?

Přidal: Tibor Kučera, 28. 5. 2018

Je to tak trochu začarovaný kruh. „Požadujeme minimálně tři roky praxe na obdobné pozici“, říká závěr inzerátu. Ale jak se dostat k vysněné práci, když jsem zelenáč bez zkušeností? Není to nic jednoduchého, každopádně nejlepší je, pokud se vám podaří získat relevantní pracovní zkušenost už během studia. Co si budeme povídat, dnes je to tak trochu nutnost a určitě body navíc v souboji o dobré pracovní místo. Kde začít? Kde se po vás zapráší?


Neziskové organizace

Nemusíte rovnou vyrazit do ulic a prosit kolemjdoucí o peníze pro sirotky v Africe. I neziskovka je organizace, která potřebuje lidi v marketingu, lidských zdrojích nebo schopného programátora. Většinou sice tahle praxe nebude placená, ale šikovné ruce navíc se hodí všude, takže se určitě nebojte neziskovce napsat a optat se na nějakou tu výpomoc. Možná, že vás potřebují, ale ještě o tom nevědí!


Studentské spolky

I když se může zdát, že jde víc o zábavu než budování základů pro budoucí uplatnění, opak je pravdou. Studentské spolky najdete na každé univerzitě. Vyzkoušet si tak můžete práci ve studentském rádiu nebo školních novinách. Svůj herecký talent otestovat v divadelním spolku. Oblíbené jsou i spolky s mezinárodním přesahem. Například organizace AIESEC působí v oblasti zahraničních stáží a kromě rozvoje jazykových schopností je i dobrou příležitostí pro rozvoj takzvaných soft skills.
Pro inspiraci se můžete podívat na seznamy spolků Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy nebo Univerzity Palackého v Olomouci.


Stáže ve firmách

Dnes si už i většina škol uvědomuje, jak jsou zkušenosti pro studenty důležité. I proto se v nabídkách předmětů můžete proklikat k různým stážím a terénním projektům. Často nabídky stáží můžete najít i přímo na webu nebo v informačním systému školy či fakulty. Student jako pracovník je výhodný i pro firmy. Získají ne/placenou posilu do týmu, nezkaženou léty v pracovním kolotoči a pokud se spolupráce osvědčí, může se z ní vyklubat pracovní nabídka.


Spolupráce se školou

Občas vám v mailu může přistát nabídka z fakulty nebo univerzity, která hledá pomoc při organizaci školních akcí. Může jít o pomoc u konferencí, soutěží, seminářů nebo rovnou u organizace předmětů. V tomto případě vyměníte zkušenosti za kredity nebo menší finanční injekci ve formě stipendia. Inu, obojí se kromě nabraných zkušeností hodí. 


Zájmové spolky

Věděli jste, že Václav Havel byl členem Skautu? Na první pohled se může zdát, že tahle zkušenost vám u pohovorů nijak nepomůže. Opak je ale pravdou. Pokud jste o skautských oddílech něco málo slyšeli, víte, že organizují tábory, výpravy, plesy a všelicos dalšího. Od personalisty dostanete určitě více bodů než někdo, kdo jen seděl u telefonu. Podobnou šanci máte i jako člen různých sportovních spolků a klubů. Například můžete pomáhat organizovat tuzemské i mezinárodní turnaje, vyzkoušet si vedení lidí jako trenér, podílet se na řízení financí nebo pomáhat shánět sponzory. Prostě děláte, co vás baví, a třeba díky tomu získáte svůj dream job.

PS: Pokud ještě sami nevíte, který typ práce by vám mohl nejlépe sedět, vyzkoušejte si naše testy v Salmondu.

Více o Salmondu