4 aplikace, za které vám poděkuje váš mozek

Přidal: Tibor Kučera, 22. 3. 2018

Není žádným tajemstvím, že s přibývajícím věkem náš mozek ztrácí na výkonu. A také není žádným tajemstvím, že trénink mozku je tou nejlepší cestou, jak jeho “měknutí” předcházet. A čím dříve člověk začne, tím lépe. Sudoku a křížovky jsou fajn, ty vám ale stejně vyluští děda, zatímco budete v práci nebo ve škole. Vybrali jsme proto 4 nejoblíbenější mobilní aplikace, které vám pomůžou vyplnit čas a zároveň procvičí mozkové závity.

Lumosity (zdarma + in-app nákupy)

Asi nejslavnější a nejznámější aplikace s brain games - více než 70 milionů uživatelů procvičuje každý den svoji paměť, pozornost a další mozkové funkce ve více než 25 různých hrách. Na jejich přípravě mimo jiné spolupracují i desítky univerzitních vědců z celého světa, což dokazuje, že jde o opravdu propracovanou a kvalitní aplikaci. V základní verzi je přístupná zdarma, nicméně plná je potom zpoplatněna, a to poměrně výrazně - roční plný přístup vyjde na 60 dolarů.

Google play
App store



Elevate (zdarma + in-app nákupy)

Další zástupci kategorie “brain training games” už disponují menším počtem uživatelů, nicméně svým obsahem jsou k Lumosity velmi zajímavou alternativou a rovnocenným soupeřem. Elevate se může pochlubit více než 15 miliony uživateli a titulem nejlepší aplikace pro iPhone v roce 2014 od samotného Applu. Nabízí více než 40 miniher, které mají za cíl zlepšit vaši pozornost, paměť, ale i matematické schopnosti nebo úsudek. Autoři tvrdí, že čím více hrajete, tím více zlepšujete své kognitivní schopnosti, které slouží ke zvýšení produktivity, sebedůvěry a dokonce i schopnosti vydělávat. Stejně jako ostatní aplikace, i Elevate je v základní verzi zdarma. Roční plná verze “PRO” je poté zpoplatněna 40 dolary.

Google play
App store



Peak (zdarma + in-app nákupy)

Pro změnu jedna z nejlépe hodnocených her Googlem pro Android za rok 2016. Peak nabízí 30 mini her, které mají za cíl zlepšovat 5 základních oblastí: koncentraci, bystrost, jazykové schopnosti a řešení problémů. Výkon v každé oblasti je možné sledovat jak u jednotlivých her, tak také celkově v rámci uvedených kategorií. Podle tvůrců je ideální “trénovat” 3krát týdně, přičemž Peak nabízí možnost nastavení praktických připomínek, abyste na svůj mozek nezapomněli. Základní verze ke stažení zdarma, roční plná verze potom za 35 dolarů.

Google play
App store



Fit Brains (zdarma + in-app nákupy)

Tuto aplikaci má na svědomí společnost Rosetta Stone, která je známá především díky svým online jazykovým kurzům. Byla vyvinuta ve spolupráci s neurovědci k tomu, aby uživatelům pomohla zlepšit koncentraci, rychlost uvažování, schopnost řešit problémy a... počkat, co bylo to poslední... á ano, paměť. Fit Brains nabízí širokou paletu her, kterých je více než 60. To, co ji však nejvíce odlišuje od ostatních aplikací je zaměření i na emoční inteligenci - sociální dovednosti, sebekontrolu nebo sebeuvědomění. Plná verze stojí 50 dolarů, základní je samozřejmě také zdarma.





Věříme, že za vyzkoušení stojí rozhodně všechny, jelikož každá má svoje přednosti a svůj vlastní styl. Jedno ale mají všechny společné - ani s jednou nešlápne váš mozek vedle.