13 profesí, které do roku 2030 zaniknou

Přidal: Tibor Kučera, 16. 1. 2018

S pokračujícím rychlým rozvojem technologií se bude drasticky měnit i trh práce. Jak uvádí studie Nadace pro mladé Australany, téměř 60 % mladých lidí v Austrálii se momentálně vzdělává v oblastech, které budou v následujících 10 až 15 letech ze 2/3 velmi pravděpodobně automatizovány (pokud vás zajímá, jaký dopad bude mít vývoj umělé inteligence a automatizace na český pracovní trh, připravili jsme pro vás tento článek). Server careeraddict.com sestavil žebříček 13 povolání, kterých se automatizace práce pravděpodobně výrazně dotkne. Která to tedy jsou?

1. zástupce cestovní agentury

V minulosti bylo v podstatě jedinou možností, jak vyjet na zájezd do zahraničí, navštívit cestovní kancelář, projít si katalog a společně se zástupcem v kanceláři zájezd objednat. Dnes je díky množství srovnávačů různých ubytování a letenek velmi jednoduché objednat vlastní zájezd za pár minut z pohodlí domova, bez nutnosti spoléhat na dobrou duši pracovníka cestovní agentury. Řada cestovních kanceláří a agentur už také začala množství svých poboček redukovat a soustředí své prostředky více právě do nabídky služeb na internetu. Na druhou stranu, cestovní ruch jako takový zcela jistě přinese velké množství nových pracovních příležitostí.

2. pokladní

Čím dál více se hovoří o přesunu k „bezhotovostní společnosti” díky rozvoji bezkontaktních plateb skrze chytré telefony či různé kryptoměny. Ačkoli ne každý je takovému vývoji nakloněn a řada lidí bude stále preferovat platbu v hotovosti, jedno je jisté. Poptávka po pracovnících pro zpracování plateb se snižuje. V supermarketech čím dál tím častěji narážíme na samoobslužné pokladny a stejný trend už můžeme pozorovat například i v řetězcích rychlého občerstvení a dalších prodejních místech.

3. knihovník

I přes úspěch elektronických knih to rozhodně nevypadá, že by mohly nahradit knihy tištěné. O něco hůře už ale situace vypadá pro pracovníky, kteří je katalogizují, tedy knihovníky. Většina knih se již delší dobu převádí do digitální podoby kvůli uchování obsahu a pohodlnějšímu vyhledávání i obsluze. Díky tomu je přístup k literatuře výrazně snadnější, na druhou stranu je smutné vidět, že klasické knihovny s jejich erudovanými knihovníky se začínají přežívat.

4. pracovník telemarketingu

Naproti tomu úbytek reklamních telefonátů by zřejmě většina z nás uvítala. Ovšem ne za předpokladu, že by měly být nahrazeny ještě otravnějšími automatizovanými telefonáty, kam v současnosti trend v oblasti telemarketingu směřuje. Nejen, že jsme si již zvykli na to, že nám na náš telefonát často odpovídá automat. Nyní to vypadá, že bychom se měli připravit i na příchozí hovory, které se již v některých oblastech obchodu v zahraničí využívají. Výhody z pohledu firmy jsou jasné – snižování nákladů a možnost potenciální zákazníky oslovit v jakoukoli denní nebo noční dobu.

5. pilot

Ačkoli myšlenka komerčního bezpilotního letadla, které nás samo dopraví na dovolenou, je zřejmě pro spoustu lidí děsivá, většina z nás již pravděpodobně zažila let na autopilota, který je v leteckém řízení již dnes běžný. Podle některých zdrojů mají dokonce například piloti u asijských dopravců zakázáno sami přistávat a proces musí být plně v „rukou” autopilota. Konstruktéři letadel již také značně pokročili ve vývoji samořídících systémů – počet pilotů už v minulosti klesl ze tří pouze na dva a je pravděpodobné, že v roce 2030 bude vyžadována přítomnosti pouze jednoho pilota v kokpitu.

Mezi zbývající „vymírající” povolání redakce webu dále zařadila následující:

6. listonoš

7. pracovník u přepážky v bance

8. sportovní rozhodčí

9. taxikář/řidič Uberu

10. dřevorubec

11. rybář

12. tiskař (polygrafický průmysl)

13. pomocný pracovník v textilním průmyslu

A zaměstnání budoucnosti?

S tím, jakým perspektivním oborům bychom se z pohledu poptávky trhu práce měli věnovat, to bohužel zatím tak jednoznačné není. Technologický gigant Dell totiž například odhaduje, že 85 % profesí, které budou v roce 2030 existovat, zatím nebylo objeveno. Velmi důležitá tedy v budoucnu bude schopnost učit se novým věcem a ochota změnit stávající kariéru.

Pokud by však careeraddict měl některá zaměstnání doporučit, navrhuje na základě autora Martina Forda zejména profese spadající do těchto tří skupin:

Kreativní

Pozice, které vyžadují kreativní činnost, jako je například věda, umění nebo marketing, budou jen velmi obtížně nahrazovány jakoukoli umělou inteligencí.

Vztahové

Profese, které vyžadují navazování a udržování komplexních vztahů s ostatními lidmi, jakou jsou například lékaři, psychologové, učitelé.

Nepředvídatelné

Profese, které často reagují na obtížně předvídatelné situace, kterým často čelí například pohotovostní složky (záchranáři, hasiči, policisté a tak dále).

My dodáme, že základním kamenem úspěchu v zaměstnání je to, aby člověka jeho práce naplňovala a odpovídala jeho představám a předpokladům. Pokud tomu tak je, žádné automatizace se není třeba obávat. Koneckonců i naprostá většina výše zmíněných „ohrožených” povolání zřejmě zcela nezmizí, pouze se profese promění a budou vyžadovat menší či větší přizpůsobení pracovních činností plynoucí z využití nových technologií.

A pokud ještě stále hledáte tu pravou kariéru, Salmondo jsme vytvořili právě pro vás.

Více o Salmondu


Celý originální článek v angličtině je přístupný na této adrese: https://www.careeraddict.com/disappearing-jobs.