Mentální mapy: time management vizuálně

Přidal: Tibor Kučera, 27. 11. 2017

S konceptem myšlenkových nebo také mentálních map (obojí znamená totéž) poprvé přišel Tony Buzan. Jde o způsob, jak efektivněji zapojit náš mozek do plánování díky vizualizaci myšlenkových postupů. Podporuje práci s asociacemi, což má pozitivní vliv na to, jak si informace zapamatujeme, vybavíme a začleníme do našich znalostí. Proč tomu tak je? Náš mozek funguje na principu mentálních reprezentací. Stručně řečeno, naše hlava je plná vizuálních vjemů, nikoli stránek souvislého textu. Protože mozek nepracuje lineárně, ale na bázi zástupných představ, jsou mentální mapy vlastně komunikací v jeho jazyce.

Jde tak trochu o tahák pro váš mozek, ať už při učení nebo třeba psaní rozsáhlých textů. A také skvělé řešení, když vám nevyhovují klasické seznamy úkolů. Ke každé činnosti, kterou máte naplánovanou, doplníte začátek a konec, a je hotovo. Naplánovat si tak můžete cestu celým pracovním dnem.

7 tipů pro vaši mapu

Jak na to? Tony Buzan radí, jak začít s první mentální mapou:

  1. Začněte vždy tvořit uprostřed na šířku položeného čistého papíru.
  2. Ústřední myšlenku vyjádřete obrázkem. Pokud použijete mapu k plánování úkolů, můžete doprostřed napsat datum nebo den, na který úkoly plánujete.
  3. Používejte barvy. Inspirují váš mozek. Taky vám pomůžou s kategorizací činností. Můžete si tak označit neodkladné záležitosti jinou barvou než ty, které počkají.
  4. K centrálnímu obrázku připojte hlavní větve, k nim větve druhé úrovně atd. tím podpoříte práci s asociacemi. Větvení určitě využijete i při plnění úkolů, pokud jsou na ně navázány další činnosti.
  5. Používejte křivky, rovné čáry váš mozek nudí. I malé pootočení papírem vám může připomenout důležitou maličkost, která by jinak skončila na hromádce „nezapomenout“.
  6. Pro větší účinnost a flexibilitu myšlenkové mapy použijte pro každou linku klíčové slovo či jednoduché slovní spojení. Toho opět můžete využít při rozdělení úkolů do jednotlivých kategorií, nebo při rozdělení do časových úseků (dopoledne/odpoledne/večer).
  7. Používejte obrázky a symboly. Díky nim se mapa stane pro mozek ještě srozumitelnější. A z nudného plánování bude zábava.


První inspirace

Pokud si stále nejste jistí, jak na to, podívejte se na jednoduchý návod krok za krokem:

https://www.renenekuda.cz/myslenkova-mapa-jednoduchy-navod/

Nebo třeba toto video:



Autor: Andrea Prokopová