Ideální bydlení, aneb kde hlavu složit

Přidal: Tibor Kučera, 20. 8. 2018

Po přijímačkách a zápisu na většinu studentů čeká další zásadní rozhodnutí. Týká se ubytování. Jistě, pokud je vaše nová alma mater v rodném městě, moc se toho asi nezmění. Jestli se ale musíte přesunout mimo dosah rodičů, je dobré vědět, co vše vás může potkat.


Studentské koleje

Tak trochu magické místo a svět sám o sobě, často malé město ve městě s vlastním zázemím: restaurace, kadeřník, posilovna, minimarket, vlastní popelnice na tříděný odpad, bankomat a hlavně hodně místa na frisbee grilování a pikniky a posedávání venku.

Kvalita vybavení se liší, pokoje po rekonstrukci jsou jednoznačně výhra, setkat se ale můžete i s papundeklovým jádrem nebo sociálkama jen na chodbě.

„Na kolejích, kde jsem bydlela jsme měli sprchy a záchody na chodbě. To by ještě šlo, prostě koleje, ale byly společné a někde i chyběly závěsy, takže nic pro stydlíny.“

Abychom ale jen nehanili, na kolejích jednoznačně zažijete tu pravou vysokoškolskou atmosféru se vším všudy.
Tip pro prváky: pohlídejte si kilometry. Pokoje na kolejích se přidělují podle vzdálenosti trvalého bydliště od města, ve kterém studujete. Takže čím dál bydlíte, tím dříve koleje dostanete.

„Bydlím v Ostravě a když jsem nastupovala do prváku v Brně, pořád jsem čekala až mi přidělí místo na kolejích. Měsíc před začátkem školy jsem to vzdala a začala hledat privát. Vyrozumění o přidělení místa mi přišlo až týden před zahájením semestru. Lůžko bych dostala, ale za ten stres, že nebudu mít kde bydlet, to nestálo.“


Mít někde ten svůj kout

Další možností je zařídit si vlastní pronájem. Tady existuje nespočet možností od pronájmu lůžka ve sdílené místnosti klidně až po pronájem celého bytu. Je to jen otázka financí. Je dobré si stanovit strop, který jste ještě schopni za bydlení zaplatit, pokud vás peníze neomezují, je samostatný pokoj určitě výhoda, ale co si budeme namlouvat, spolubydlení a trocha nepohodlí k vysoké prostě patří.

Kde hledat? Hodně nabídek najdete samozřejmě na Facebooku ve skupinách, které pronájmy a spolubydlení nabízejí nebo přímo v informačním systému univerzit (mívají zřízenou sekci ubytování). Určitě se vyplatí poptat se známých nebo strávit trochu času na internetu. Posloužit můžou stránky jako espolubydlení.cz, ulovdomov.cz nebo bezrealitky.cz.


Co si určitě pohlídat:

  • Konečnou cenu, inzeráty často uvádějí nájem bez služeb a energií, proto se ptejte na celkovou cenu i s energiemi.
  • Další položkou je internet, informujte se o možnostech připojení. Ač je to v dnešní době s podivem, pořád existují místa, kde prostě nebude možné připojit kabel ze střechy sousedního domu, a budete se muset spokojit s minimálním výkonem.
  • Kauce: vratná/nevratná a za jakých podmínek?
  • Výpovědní lhůta: aneb jak dlouho dopředu musím oznámit, že se stěhuji.


Ráno tam a večer zpátky

Dojíždění. Nejvíc krkolomná možnost, ale i ta může být řešení, pokud jste například kombinovaný student nebo máte rozvrh nahuštěný do jednoho, dvou dnů v týdnu.

„Mám školu jen v pátek, tak jedu ráno tam a odpoledne zpátky. Vstávám sice brzo, ale je to jen dvakrát do měsíce. A to vyjde levněji než si platit bydlení.“

Tady se vyplatí sednout si s kalkulačkou a spočítat si pro a proti. Ono strávit čtyři hodiny ve vlaku taky není pro každého. Doporučujeme vášnivým čtenářům!